Aftësia njerëzore për perceptimin e Zotit…!? (sensus communis)

Aftësia njerëzore për perceptimin e Zotit…!?

(sensus communis)

Edhe ateisti më i vrazhdë, beson në Zot. S’ka qare! Pikë! Ani më kur ka ndonjë rrezik, as që diskutohet, të gjithë i kthehen Krijuesit për ndihmë!

Gjithmonë ka qenë kështu, jo vetëm sot! Fiset më primitive në juglindje të Australisë, besojnë në Krijuesin.

Edhe ai njeriu më primitiv, atje diku në parahistori, atëherë kur ka qenë ‘gjysmë kafshë’, atëherë kur nuk ka pasur asgjë arsimore e kulturore, megjithatë, ka pasur besim fetar. Asokohe, kanë qenë të njohur fetishizmi, totemizmi e animizmi.

Në këtë kuptim, antropologët e psikologët, nevojën fetare e konsiderojnë fakt përfundimtar tek individi.

Dhe, ndjenja fetare në sinkronizim me arsyen njerëzore, përbëjnë aftësinë e mjaftueshme për perceptimin e ekzistencës së Krijuesit.

Rudolph Otto, këtë aftësi e quan ‘sensus communis’.

Prandaj, pranimi i Krijuesit, nuk ka alternativë! Secili njeri, duhet ta rikuptimësojë!

Imam Ebu Hanife (r.a.), thotë:

 

"Askush nga njerëzit nuk ka arsye për injorancën e tij në lidhje me perceptimin - njohjen e Krijuesit të tij. Për të gjithë njerëzit pa dallim, është obligim njohja e Krijuesit të Lartëmadhërishëm dhe të besuarit se Ai është Një i vetëm, gjersa secili prej tyre e sheh krijimin e qiejve e të tokës, krijimin e vetvetes, si dhe të çdo gjëje tjetër nga krijimi i Allahut të Madhërishëm...”

Zot i Madh, na mbroj prej #Covid-19 (#coronavirusi)...!

 

Dr. Orhan Bislimaj

Prizren, 02 Prill 2020

(Nga karantina, #Covid-19)

Kryesia e BIRK - ut

Lajme Archives - Bashkësia Islame e Kosovës

Webfaqja zyrtare e Bashkësisë Islame Lajme Archives - Bashkësia Islame e Kosovës
  • Prishtinë, më 6 dhjetor 2022 Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tërnava së bashku me kryetarin e Prishtinës, z. Përparim Ramën, panë nga afër punën që është realizuar deri më tani në ndërtimin në Xhamisë Qendrore në Prishtinë. Myftiu Tërnava u shpreh i kënaqur me ecurinë e punimeve në ndërtimin e kësaj … The post Myftiu Tërnava dhe kryetari Rama panë nga afër punimet në Xhaminë Qendrore appeared first on Bashkësia Islame e Kosovës.

KBI Prizren

Njoftime

Kur`an, Tefsir, Akaid, Fikh, Hadith, Histori Islame, Fetva të ndryshme, Video - Ligjërata ...
  • ‘Mektebi për të rritur’ e mbajti orën e parë mësimore Dje, më datë 4 dhjetor 2022, filloi mektebi për të rritur, që do po mbahet në xhaminë ‘Mehmet Terziu’, në lagjën Terzimahalla të Prizrenit, dy herë nw javë. Nëpërmjet këtij organizimi, KBI-Prizren synon që të ofrojë mundësinë e mësim – leximit të...

Në facebook

Tanzil.net

Librat

Mp3quran.net

Sa janë online

Kemi 12 miq dhe s'ka antarë në linjë