Çka tha Allahu për ata që iu përgjigjën ezanit…!

Çka tha Allahu për ata që iu përgjigjën ezanit…!

Edhe pak për ezanin!

Pejgamberi a.s., pasi kaloi në Medinë, Allahu ia bëri obligim muslimanëve namazin e xhumasë.

I Madhi Zot tha në Kur’an:

“O ju që besuat, kur bëhet thirrja për namaz, ditën e xhumasë, ECNI shpejt për aty ku përmendet All-llahu (dëgjojeni hutben, falnie namazin), e LINI shitblerjen, kjo është më e dobishme për ju nëse jeni që e dini.” (Kur’ani, El-xhuma, 9)

Asokohe, njerëzit janë orientuar vetëm me thirrjen e ezanit nga muezini. Sot, kemi edhe mjete të tjera, elhamdulilah.  

Por, ajo që është me rëndësi, muslimanët e kuptuan saktë urdhërinë e Allahut, “ecni shpejt për aty ku përmendet All-llahu, e lini shitblerjen”.  Ky urdhër, e ka bërë haram çdo punë tjetër të dynjasë pas ezanit të xhumasë.

Në këtë kuptim, komentatorët e Kur’anit, sjellin rastin e dy personave nga koha e Pejgamberit a.s., që kanë mbajtur qëndrim të jashtëzakonshëm në respektimin e ezanit.

Njëri ka qenë shitës, në momentin që e ka dëgjuar thirrjen e ezanit, n’dakik e ka lënë gjësendit, (sikur kur shtangitet njeriu) asnjë veprim tjetër nuk e ka bërë. Nëse ka qenë duke peshuar, e ka lënë n’peshore, e nëse ai gjësend ka qenë në tokë, e ka lënë aty;

Ndërsa tjetri ka qenë farkëtar i shpatave për tregti. Ky, nëse ezani ia ka zënë çekiçin mbi kudhër, aty e ka lënë, e nëse ia ka zënë në dorë lartë mbi shpatulla, e ka gjuajtur çekiçin pas shpine.

Pra, nuk kanë dashur të bëjnë asnjë gjysmë veprimi tjetër të dynjasë, nga frika se mos po e thyejnë urdhërin e Zotit të Madhërishëm. Subhanallah!

E, si vlerësim për sinqeritetin e këtyre, Allahu e zbriti ajetin në vijim:

“Ata janë njerëz që nuk i pengon as tregëtia e largët e as shitblerja në vend për ta përmendur All-llahun, për ta falur namazin dhe ta dhënë zeqatin, ata i frikësohen një dite kur do të tronditen zemrat dhe shikimet.” (Nur:37)

Prandaj, kur thirrë ezani i xhumasë, vrap e n’xhami, sepse çdo punë tjetër është haram! E pas namazit, Allahu ka thënë, kërkone bereqetin e Tij!

Zot i Madh, n’dorën Tënde…!

 

Dr. Orhan Bislimaj

Prizren, 14 Prill 2020

(Nga karantina, #Covid-19)

Kryesia e BIRK - ut

Lajme Archives - Bashkësia Islame e Kosovës

Webfaqja zyrtare e Bashkësisë Islame Lajme Archives - Bashkësia Islame e Kosovës
  • Prishtinë, më 6 dhjetor 2022 Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tërnava së bashku me kryetarin e Prishtinës, z. Përparim Ramën, panë nga afër punën që është realizuar deri më tani në ndërtimin në Xhamisë Qendrore në Prishtinë. Myftiu Tërnava u shpreh i kënaqur me ecurinë e punimeve në ndërtimin e kësaj … The post Myftiu Tërnava dhe kryetari Rama panë nga afër punimet në Xhaminë Qendrore appeared first on Bashkësia Islame e Kosovës.

KBI Prizren

Njoftime

Kur`an, Tefsir, Akaid, Fikh, Hadith, Histori Islame, Fetva të ndryshme, Video - Ligjërata ...
  • ‘Mektebi për të rritur’ e mbajti orën e parë mësimore Dje, më datë 4 dhjetor 2022, filloi mektebi për të rritur, që do po mbahet në xhaminë ‘Mehmet Terziu’, në lagjën Terzimahalla të Prizrenit, dy herë nw javë. Nëpërmjet këtij organizimi, KBI-Prizren synon që të ofrojë mundësinë e mësim – leximit të...

Në facebook

Tanzil.net

Librat

Mp3quran.net

Sa janë online

Kemi 14 miq dhe s'ka antarë në linjë