Rastet, kur vepra e mirë mbetet pa shpërblim…!

Rastet, kur vepra e mirë mbetet pa shpërblim…!

Feja Islame, kërkon rreptësisht që vepra e mirë të bëhet vetëm për Allah.

Nuk është në pyetje vetëm sinqeriteti besimor, por mbi të gjitha është në pyetje efekti konstruktiv i veprës.

Sepse, në shumë raste, bamirësia keqpërdoret si urë apo kushtëzim për arritjen e qëllimeve destruktive.

Imam Ebu Hanife (r.h.), thotë se në tre raste, veprat e mira, e humbin shpërblimin tek Allahu:

1) Kur muslimani e braktisë Islamin, pra bën ‘kufër’. Allahut i Madhëruar ka thënë:

 “E kush mohon (tradhton besimin), ai ka asgjësuar veprën e vetë…”(Kur’ani, El-Maide: 5);

2) Kur njeriu e liron një rob, ose e ndihmon një të afërm (farefis) apo i ndihmon ndokujt me pasuri në shenjë sadake, dhe të gjitha këto i bën për hirë të kënaqësisë së Allahut.

Mirëpo, kur hidhërohet apo edhe kur nuk është i nervozuar kthehet kah ai të cilit i ka ndihmuar (më parë) e i thotë: A nuk jam unë ai që të kam liruar nga të qenurit rob? Apo i thotë farefisit të cilin e ka ndihmuar: A nuk jam unë ai i afërmi yt (që të kam ndihmuar)?

Do të thotë ai me këto fjalë i bën nënçmim tepër të rëndë atij. Prandaj edhe për këtë Allahu ka thënë:

“O ju që besuat, mos i prishni lëmoshat tuaja me të krenuar e me ofendim…” (Kur’ani, El-Bekare: 264); dhe

3) Kur muslimani e bën një vepër për hirë të njerëzve, e jo për hirë të Zotit. Këtë vepër, Allahu i Madhëruar  nuk e shpërblen.

Zot I Madh, na largo këtë pandemi të keqe…!

 

Dr. Orhan Bislimaj

Prizren, 16 Prill 2020

(Nga karantina, #Covid-19)

Kryesia e BIRK - ut

Lajme Archives - Bashkësia Islame e Kosovës

Webfaqja zyrtare e Bashkësisë Islame Lajme Archives - Bashkësia Islame e Kosovës
  • Prishtinë, më 6 dhjetor 2022 Kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës, Myftiu Naim ef. Tërnava së bashku me kryetarin e Prishtinës, z. Përparim Ramën, panë nga afër punën që është realizuar deri më tani në ndërtimin në Xhamisë Qendrore në Prishtinë. Myftiu Tërnava u shpreh i kënaqur me ecurinë e punimeve në ndërtimin e kësaj … The post Myftiu Tërnava dhe kryetari Rama panë nga afër punimet në Xhaminë Qendrore appeared first on Bashkësia Islame e Kosovës.

KBI Prizren

Njoftime

Kur`an, Tefsir, Akaid, Fikh, Hadith, Histori Islame, Fetva të ndryshme, Video - Ligjërata ...
  • ‘Mektebi për të rritur’ e mbajti orën e parë mësimore Dje, më datë 4 dhjetor 2022, filloi mektebi për të rritur, që do po mbahet në xhaminë ‘Mehmet Terziu’, në lagjën Terzimahalla të Prizrenit, dy herë nw javë. Nëpërmjet këtij organizimi, KBI-Prizren synon që të ofrojë mundësinë e mësim – leximit të...

Në facebook

Tanzil.net

Librat

Mp3quran.net

Sa janë online

Kemi 7 miq dhe s'ka antarë në linjë